Rob Nanninga – Wie maakte deze foto? Beantwoord – Leeuwenharten Deel I

Originele publicatiedatum: 4 juli 2014

Inhoud

Wie maakte deze foto?
Tekeningen die ik maakte
Wie maakte deze foto?, vervolg
Vraag beantwoord
Meer foto’s van Rob Nanninga
Voetnoten

Wie maakte deze foto?

Rob Nanninga, rond 1992 - foto die Rob mij stuurde
Rob Nanninga, rond 1992 – foto die Rob mij stuurde

Hallo iedereen.

Ik beloof dat ik snel weer een blog schrijf, maar er is iets gebeurd en ik hoop dat Google weer eens een wondertje kan verrichten.

Na het zeer trieste en recente overlijden op 30 mei 2014 van mijn dierbare vriend Rob Nanninga, is er nu een Wikipedia pagina voor hem gecreëerd, kijk hier (Nederlands) en hier (Engels).

Robs trouwe vriend Jan Willem Nienhuys van de Stichting Skepsis schreef een prachtig In Memoriam voor Rob en hij opende met: 1

Rob Nanninga is een heel bescheiden en wijze, liefhebbende en zorgzame man. Ja, ik neem aan dat hij er nog steeds is, nu aan de “andere kant”. Het ging hem niet om hemzelf, maar om de ander. Foto’s van hem zijn zeldzaam. Hij wilde niet dat mensen hem zagen, hij leefde in de schaduw (van Groningen). Vanuit Groningen deed hij zijn enorm belangrijke werk als de hoofdredacteur van het blad Skepter, het gerespecteerde en degelijke tijdschrift van de Stichting Skepsis. De Skepter was zijn geesteskind (ik geef toe dat het woord in skeptische zin wat curieus aandoet). Met een evenzeer grote nauwkeurigheid verzorgde hij de skeptische website.2

Maar nu is er dus een Wikipedia artikel over Rob. Ik weet dat mensen van plan zijn een paspoortfoto van Rob te gebruiken, dezelfde als die gebruikt is op de website van Skepsis. Rob hoort thuis op Wikipedia. Ik zou echter graag een andere foto van Rob in Wikipedia zien, maar ik weet niet wie de maker van deze foto is. Het is de foto die bovenaan dit blog staat. Gezien de tegenwoordig strikte eisen van Wikipedia omtrent beeldgebruik kan ik geen foto op Wikipedia plaatsen als ik geen toestemming heb van de maker.

Rob stuurde mij deze foto zelf op 17 mei 2012. Als begeleidende tekst schreef hij me:

Iemand stuurde me laatst de onderstaande foto.

Wellicht had ik dat blauwe jasje gekocht voor

een tv-optreden in 1992. Dan was ik toen dus

ongeveer 37. Het kan ook wel wat later zijn.

Groetjes,

Rob

Op deze foto schijnt Robs waarachtige persoonlijkheid door: zijn ongelooflijk lieve lach gecombineerd met een soort puzzelachtige, vorsende blik. Wat mij altijd het meeste opvalt aan Rob is zijn bijna hypnotiserende oogopslag. Ik had ooit een zeer belangrijke “astrale” ervaring met Rob. Het was deze uitzonderlijk sterke en tijdloze ervaring die mij op een onwaarschijnlijk solide manier aan Rob verbond, zoals alleen “het lot” dat kan. Op dit moment vertel ik de inhoud ervan nog niet, maar ik zag Rob intens naar me (op)kijken, terwijl hij (met andere mensen) aan een kampvuur gezeten was. Zijn ogen spraken boekdelen.3

Tekeningen die ik maakte

Ik maakte tekeningen van deze foto:

Rob Nanninga, door Constantia Oomen
Rob Nanninga, door Constantia Oomen
Rob Nanninga, door Constantia Oomen
Rob Nanninga, door Constantia Oomen

Maar toen ik ontdekte dat ik beter dik papier kon gebruiken  – ik was dit tijdelijk vergeten – maakte ik de, in mijn optiek, beste tekening:

Kleur:

Rob Nanninga, door Constantia Oomen
Rob Nanninga, door Constantia Oomen

Detail linker oog (voor de kijker: rechts):

Zwart-wit versie:

Rob Nanninga, door Constantia Oomen
Rob Nanninga, door Constantia Oomen

Wie maakte deze foto?, vervolg

Terug naar de genoemde foto. Ik persoonlijk zou het zeer waarderen als er een foto van een jongere Rob op Wikipedia komt. Natuurlijk vind ik een recente foto van Rob ook zeer okay, maar er zou echt een foto van Rob bij moeten van toen hij nog in zijn meer “mobiele” jaren was; toen hij nog aan publieke optredens deed en er – eerlijk is eerlijk – wat gezonder uitzag. Er is, zoals u kunt zien, een substantieel verschil in de “jongere” en “latere” versie van Rob.

Dus, alstublieft, kan de maker van deze foto contact met me opnemen, en me hopelijk toestemming geven om deze foto op Wikipedia te zetten? Vanzelfsprekend zal uw naam daarbij vermeld worden.

Dank u voor uw hulp!

Constantia

Vraag beantwoord

Tot mijn verrassing bleek het Robs aardse vriendin, Jolanda Hennekam, te zijn, die de foto van Rob gemaakt had. Naar aanleiding van dit blog nam ze contact met me op via mijn website. Ik wist dit dus niet, omdat Rob tegen mij slechts gezegd had dat “iemand” hem deze foto gestuurd had.4

Ik vroeg haar of het in orde was dat ik deze foto van hem op Wikipedia zetten, maar daar gaf ze me geen antwoord op. In november 2016 gaf ze echter wel aan Wikipedia toestemming om deze foto te gebruiken, waarbij ze ook het origineel verstrekte. Hier kwam voor mij een verrassende wending in het verhaal over Rob en deze specifieke foto.5 Ik hoop dat er een hogere resolutie beschikbaar is, maar tot dusver is de foto in Wikipedia het enige wat beschikbaar geworden is.

Meer foto’s van Rob Nanninga

Foto selectie: van de Skepter CD-ROM:

Vraag uw eigen Skeptische Schat aan bij de Stichting Skepsis

Rob Nanninga, Skepter, Volume 1, #3, September 1988
Rob Nanninga, Skepter, Volume 1, #3, September 1988
Rob Nanninga, Skepter, Volume 2, #1, March 1989

Rob Nanninga, Skepter, Volume 2, #1, March 1989

Rob Nanninga, Skepter, Volume 2, #2, June 1989
Rob Nanninga, Skepter, Volume 2, #2, June 1989
Rob Nanninga, Skepter, Volume 2, #4, December 1989
Rob Nanninga, Skepter, Volume 2, #4, December 1989
Rob Nanninga, 1989, de foto zoals die gebruikt werd in de rouwtekst in de “Groninger Gezinsbode” door Marco in ’t Veldt, 2 juni 2014, 10:23 – foto: Skepter – http://www.gezinsbode.nl/nieuws/45161/hoofdredacteur-en-scepticus-rob-nanninga-van-de-skepter-overleden/
Robs trouwe vriend en collega Jan Willem Nienhuys, Skepter, Volume 2, #4, December 1989
Robs trouwe vriend en collega Jan Willem Nienhuys, Skepter, Volume 2, #4, December 1989
Rob Nanninga, Skepter, Volume 3, #1, March 1990
Rob Nanninga, Skepter, Volume 3, #1, March 1990
Robs trouwe vriend en collega Jan Willem Nienhuys, 1993, Skepter, Volume 6, #4, March 1993
Rob’s trusted friend and colleague: Jan Willem Nienhuys, 1993 http://www.skepsis.nl/mars.html
Skepter CD-ROM

Voetnoten

[1]  In Memoriam Rob Nanninga (Dutch) In Memoriam Rob Nanninga (English)

[2] Kijk eens naar een archiefversie, zoals verzorgd door Rob, bijvoorbeeld die van 4 februari 2012 of kies zelf een datum uit.

[3] Ik vertel meer over deze astrale ervaring in Leeuwenharten, Deel III Lion Hearts Part III

[4] In retrospectie: Rob moet het wel geweten hebben dat Jolanda deze foto gemaakt had, want hij of Jolanda (?) had er zelfs de arm van Jolanda’s contactpersoon “Lama” Ole Nydahl vanaf gefotoshopt (dit zal aan de orde komen in Leeuwenharten, Deel IV).

[5] In de winter van 2016 ontdekte ik dat er meer aan de hand was met de foto die Rob mij stuurde. Als u latere delen leest, en ook Deel IV, zult u te weten komen wat dit is.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.